24 apr. 2013

Legenden om Sally Jones av Jakob Wegelius

I denna bildroman får vi möta gorillaungen Sally Jones, som föds en tropisk ovädersnatt då varken måne eller stjärnor lyser. Detta gör att gorillaflockens äldsta förutspår ett olycksdrabbat liv för den nyfödda. Den första olyckan drabbar Sally ganska snart då belgiska tjuvjägare fångar henne för att sälja henne vidare. Och detta är bara början på Sally Jones omväxlande liv där hon möte både ondska och godhet, kärlek och hat.
Någon legend, i egentlig mening, är inte denna bok utan snarare en detektivberättelse. När Sally hamnar hos den djurälskande änkan Frau Schultz får hon lära sig att både klättra och att leta efter juveler och smycken i låsta nattduksbord. När Frau Schultz sedan tar med Sally till skeppsredare Paschas hus vet hon precis vad som ska göras. Polisen står dock handfallen – hur ska de kunna fånga Den Flygande Tjuven?
Denna bildroman är på biblioteken klassificerad som en bok för mellanåldern. Wegelius skriver dock med tanken att en bok ska passa alla åldrar. Så är du nyfiken på hur det går för den lilla gorillaungen – läs boken i vilken ålder du än är!
//Monica