23 nov. 2015

Vad händer när tjejerna tar saken i egna händer?


Jag vill tipsa om en deckarförfattarinna som många känner till, men kanske har ni - liksom jag - inte hunnit läsa henne.

Katarina Wennstams näst senaste heter Skuggorna, och den handlar om hur en grupp kvinnor bestämmer sig för att utsätta våldsamma män för de grymheter de själva gjort mot sina kvinnor. Sånt de redan blivit dömda för och fått sitt straff för… Man kan tycka vad man vill i frågan, men annorlunda läsning är det att göra fyra kvinnor till våldsverkare.

 Kvinnovåldet minskar inte i vårt samhälle. Katarina Wennstam började som reporter på SVT, och kan sina ämnen. Det bor en fullfjädrad researcher i henne som hägrar i bakgrunden i böckerna. Hon beskriver både de som begår brott och de som drabbas, trovärdigare än de flesta i genren. Hon törstar inte efter att få skriva blodigt och känns istället som hon är ute efter något så ovanligt som… rättvisa.

Wennstam har vid det här laget spottat ur sig sju deckare, bra allihop. Efter att ha läst dem, inte alls i kronologisk ordning inser jag att det inte spelar så stor roll.

Katarina Wennstam har varit välförtjänt nominerad tre år i rad för bästa svenska kriminalroman, priset delades precis ut, den 22 nov. Hon fick det inte i år heller* trots att hon är mycket läsvärd. Att Wennstam har ett ärende märks i det hon skriver, och det gör den här deckarsviten sammantaget betydligt mer angelägen än många andra deckare på hyllan.

Wennstam, Katarina: Skuggorna (Albert Bonniers Förlag) 


Serien i sin helhet:

2007 Smuts

2008 Dödergök

2010 Alfahanen

2012 Svikaren

2013 Stenhjärtat

2014 Skuggorna

2015 Skymningsflickan
/Hanna

*Anders de la Mottes UltiMatum” utsågs till årets bästa kriminalroman av Svenska Deckarakademin. Övriga nominerade var: Wennstam, Katarina: Skymningsflickan, Hedström, Ingrid: Måltavla, Lapidus, Jens: STHLM delete, Zander, Joakim: Orten.