7 nov. 2014

Simmaren ingen kunde motstå



Jag måste erkänna att det var bokens titel jag föll för först, och att den var skriven av Oates gjorde inte saken sämre.
Och snygg är just vad den 16 åriga Darren är, alla tycks dras till honom gammal som ung, kvinna som man. Den framgångsrike tävlingssimmande Darren är blyg och känner sig inte alls så bekväm med sin utstrålning och inte heller har han någon större erfarenhet av kvinnor. Darren är en samvetsgrann ung man som kämpar för att få bra betyg och inte minst med engelskan som inte är hans starkaste ämne. Några killar från pojkgänget får sänkta betyg av den stränge men rättvisa engelskläraren. Missnöjet växer, rykten börjar spridas om att läraren är homosexuell. Anonyma brev med obehagliga pedofilanklagelser börjar spridas.
Grupptrycket ökar och Darren kämpar med sina egna tankar och åsikter och tankar om rätt eller orätt. Ovänskap i kompisgänget är nu ett faktum. Vad händer när allt går över styr och inte ens rektorn verka ha civilkurage nog att stå emot de hemska anklagelserna mot läraren?
Oates skriver på ett enkelt rakt sätt och med ett stråk av samhällskritik. Man vill hela tiden veta mer om huvudpersonen. Man får vara med Darren under en period av sitt liv där han från en ung kille bryter sig lös från gammalmodiga underliggande krafter till en ung man med högre moral och större självförtroende.
Det jag skulle vilja veta mer om är hur det gick för rektorn och hur hans tankar fortlöpte.
 Boken är väl läsvärd!

Titel: Snygg
Författare: Joyce Carol Oates
Förlag: Bonnier Carlsen, 2005
// Marie