23 apr. 2014

Inventering – en absurd historia om författarvärlden




På originalspråk heter denna bok Vareopptelling, vilket översatt till svenska
helt enkelt blir Inventering. Och det är just denna varuinventering som också blir startskottet för bokens absurda handling. Bokens huvudperson Nina Faber, poet, kvinna och medelålders har efter tio år i Istanbul återvänt till hemlandet Norge för att göra come back. Livet och författandet har inte gått helt spikrakt för Nina, utan hon har levt ett ganska tärande liv. Som poet har hon haft både upp- och nedgångar, kanske mest nedgångar, men med en liten trogen skara av läsare. Hon hoppas nu mycket på sin nya diktsamling Bosporen.

Dagen för utgivningen väntar hon med spänning på att förläggaren Cato ska ringa och meddela vilka recensioner hon ska läsa och vilka hon eventuellt ska hoppa över. Hans samtal blir dock inte så upplyftande. Bosporen har inte blivit särskilt väl mottagen av kritikerkåren.

Som extra lök på laxen ringer man också från den bokhandel, där Nina blivit inbokad för ett framträdande samma dag. Personen i luren, meddelar att de glömt bort att de ska inventera bokhandelns varulager och därför måste ställa in Ninas inbokade uppläsning. Detta får Nina att gå i taket: Så här behandlar man inte en poet!

Hur berättelsen sedan fortlöper är lite svårt att beskriva utan att avslöja för mycket. Men så mycket kan jag säga, att det som nästan alltid när Erlend Loe skriver, handlar om absurd humor blandat med både allvar och eftertanke. Loes skildring av Nina Faber väcker exempelvis funderingar kring författare, förlag och kritiker och deras förhållande gentemot varandra.

Hursomhelst, du som redan läst någon av Loes böcker kommer garanterat att känna igen dig i hans sätt att skriva, även om min personliga åsikt är att detta inte är en av hans främsta böcker.

Titel: Inventering
Författare: Erlend Loe
Förlag: Alfabeta

//Monica