9 apr. 2014

Sofi Oksanen föreläste på Almedalsbiblioteket den 26 mars!

Sofi har skrivit fyra böcker varav tre utspelar sig i Estland i skuggan av dåvarande Sovjetunionen. Hon debuterade 2003 med romanen Stalins kossor som översattes till svenska 2007 och nominerades till det prestigefyllda Runebergspriset 2009 som hon tilldelades. Sedan kom Baby Jane 2005 som blev översatt 2007 till svenska.

Utrensning är hennes tredje bok och den som blivit mest framgångsrik i hela världen. Den har sålts till över 20 länder och toppat läslistorna i Sverige, Norge, Danmark och även USA. Den har även sänts som radioföljetong i Sveriges Radio 2010. Med Utrensning fick Sofi Nordiska Rådets Litteratur Pris 2010. Den senaste romanen hon gett ut är När duvorna försvann 2012.

Oksanen är aktivt engagerad i offentlig debatt i Finland och kommenterar aktuella händelser i sina kolumner. År 2009 fick hon en utmärkelse från organisatörerna för Helsinki Pride för sin aktivism till förmån för homosexuella i de baltiska staterna och Ryssland. Hon har i sina verk ställt sig kritisk till Sovjets ockupation av Baltikum.

Föreläsningen jag var på handlade om identiteter i förvandling och om hur Oksanen vuxit upp med dubbla identiteter då hon har en finländsk pappa och en estnisk mamma. Hon berättade om sin skoltid och om SO-lektioner då de hade undervisning om olika länder men att Estland då inte fanns med på kartan. De såg inte nyheter och visste inte vad som pågick i grannländerna. Estlänningar som kom till Finland som invandrare sågs som angivare.

Sofi oroar sig för händelseutvecklingen i Östeuropa. Problemet är att många personer som var ansvariga för Sovjetunionens övergrepp ännu sitter vid makten. Så länge de inte ställs till svars fortsätter denna kultur att efterleva. Samhället är genomkorrumperat.

"Om man är rik kan man ändra historien"

Men Västeuropa kan stödja de krafter som verkar för denna förändring. Om man har privilegiet att leva i ett fritt land bör man ge något i gengäld.

/Linda

Fotograf: Mona Bjersander