1 sep. 2014

Geim


Henrik “HP” Pettersson är en smågangster som struntar i det mesta. Hans liv rör sig kring alkohol, droger och småbrott. De riktiga arbeten han lyckas skaffa sig blir han snart av med, då den brottsliga karriären lockar mer.

Lockad blir HP också då han en dag hittar en silvergrå, snygg mobiltelefon på pendeltåget. Han tänker sälja den vidare och på så sätt tjäna lite pengar, bara han får igång den. Innan HP hunnit så långt vaknar mobilens display till liv och där visas ett meddelande:

Wanna play a game, Henrik Pettersson?

Yes

No

Henrik tror att någon skämtar med honom men trycker till sist på Yes-knappen, och han blir därmed välkomnad in i Spelet. Här börjar en svindlande resa där HP får i uppdrag att utföra olika, mer eller mindre, kriminella uppdrag som filmas och läggs ut på en rankinglista i ett slutet nätcommunity. HP dras längre och längre in i Spelet. Han får en kick av att delta och att bli belönad. Att få cred från fansen blir viktigare än det faktum att någon, som han inte vet vem det är, styr och vet allt om honom och hans liv. För HP blir Spelet det viktigaste i hans liv.

Detta är en deckare i högt tempo. Författaren Anders De La Motte har tidigare arbetat med säkerhetsfrågor och även vid stockholmspolisen. Boken bjuder på spänning hela vägen men den väcker också funderingar kring anonymitet på nätet och hur sociala medier kan missbrukas.

Titel: Geim
Författare: De La Motte, Anders
Förlag: Alfabeta Bokförlag

//Monica