2 okt. 2014

Bortgift

Det här är berättelsen om Jino. Han är 19 år och ska snart ta studenten. Men istället för studentfest får familjen ställa till med begravning. Jinos pappa har plötsligt och oväntat gått ur tiden.

På begravningen bestämmer den kurdiska släkten att det nu är dags för Jino och hans äldre bror att lära känna resten av släkten och sin kurdiska bakgrund. I kuvertet som han får i studentpresent ligger inga sedlar utan en flygbiljett till Turkiet tur och retur.
Foto: Helene Mikui Lind

Så Jino lämnar flickvännen Ella för att tillbringa två sommarmånader i Kurdistan. Hembyn visar sig vara ett litet bortglömt ställe i bergen där det mest bor gamlingar kvar. Här härskar patriarkatet och urgamla oskrivna lagar. Jino och hans bror får lära känna släkten och de kurdiska sedvänjorna där hederskulturen är stark.

Och fast han inte alls har glömt bort Ella i Sverige blir han ändå förälskad i en grönögd kurdisk tjej som kommer ridande på en häst i manskläder. Men den ljuva sommarflirten är naturligtvis förbjuden och Jinos sommarlov vänds till en mardröm.

En kort, men tät och välskriven, berättelse om konsten att leva med, eller kanske mellan, två världar.

Bortgift
av Simonette Schwarts
LL-förlaget 2013

/ Helene