28 maj 2015

Riket av denna världen


De afrikanska gudarna och förfädernas andar spelade en avgörande roll när Haiti, som första koloniala territorium i världen, blev en självständig nation år 1804.


Saint-Domingue är en av de rikaste öarna i Karibien i mitten av 1700-talet och exporterar socker till hela Europa. Sockerindustrin bärs upp av slavar importerade från Afrika. De kommer från olika riken och talar olika språk, men gudarna har följt dem över havet och står dem bi i deras underjordiska kamp för frihet.
Foto: Hanna Widegren

Slaven Mackandal berättar myter och historier om hjältar och gudar från andra sidan havet för sin slavkamrat Ti Noel medan sockervandringen snurrar, då han plötsligt fastnar med armen i sockerpressen.

Enarmad blir han värdelös som slav men flyr upp i de otillgängliga bergen i öns mitt där han gömmer sig undan plantageägarnas hunddrev i många år. Han har magiska krafter och stor kunskap om örters användning. Snart blir han den mytiske ledaren för ett stort slavuppror som reser sig över hela ön. När snäckorna ljuder över slätten förgiftas plantageägare och boskap överallt på de stora haciendorna och går en plötslig och oväntad död till mötes.

Så startar den dramatiska och blodiga frigörelsen av världens första slavnation, den franska delen av Saint-Domingue. Samtidigt pågår i moderlandet Frankrike den Franska revolutionen med frihet, jämlikhet och broderskap. Men den nya nationens förste statsöverhuvud blir en eurocentrisk och despotisk kopia av den franske kungen, fast själv frigiven slav, och snart är det haitiska folket åter förslavat på sockerfälten.

Boken ”Riket av denna världen” är en klassiker från 1949 och författaren Alejo Carpentier från Kuba berättar historien i gränslandet mellan myt och verklighet. Han föregår genren ”magisk realism” som föddes i Latinamerika, med sin egen berättarteknik kallad ”lo real maravilloso”.

”Tyngd av lidanden och mödor, stolt i sitt elände, i stånd att älska mitt i sina plågor kan människan därför inte uppnå storhet, sitt fulla mått, annat än i Riket av denna världen.”

Riket av denna världen
Alejo Carpentier
2011

/ Helene