26 nov. 2013

Thrillerdags!

Har just lagt ifrån mig Gone girl av Gillian Flynn. Måste nog titta lite nervöst under sängen.. Ingen där. Tvekar lite innan jag släcker lampan.

Kanske är det för att jag inte är någon van thrillerläsare som den här boken fick blodet att isas? Men det kan också vara att det är en rasande skickligt komponerad berättelse. Det är många oväntade vändningar innan det oroväckande och dissonanta slutet. Dessutom har Gillian Flynn lyckats undvika nästan allt yttre våld. En bedrift i en genre där offren brukar staplas på hög (Vädrar mina fördomar lite här, som sagt ingen van thrillertrillare).
Spänningen ligger snarare på det psykologiska planet. Handlingen kretsar kring ett gift par: Nick och Amy. Amy försvinner och det finns tecken på strid i hemmet. Naturligtvis blir Nick misstänkt för försvinnandet. Vi möter Amy främst genom hennes dagbok. Den skildrar hur en från början rosenskimrande kärlekshistoria gradvis faller sönder till ett äktenskapligt helvete. Nick berättar också sin sida av berättelsen. Men vem av dem är sanningsenlig? Vad är det som har hänt Amy egentligen?
Flynn väver på ett naturligt sätt in samtiden i berättelsen, med finanskris, Facebook och hur nätet vänt upp och ner på tidningsbranschen. Gone girl har en stark nukänsla. En del av dramat utspelas till exempel i reality-TV och på videobloggar.
Gone girl leker på flera plan med läsarens förväntningar och lojaliteter, utan att vara krånglig eller svår – mästerligt!

[Uppdatering 27 nov: Finns nu på svenska med samma titel.]

/Mattias Axén
Titel: Gone girl (2013)
Författare: Flynn, Gillian