18 sep. 2015

Kickar


Ung man flyr från Gotland med färjan över till Nynäshamn. Med blodig t-shirt och utan pengar sitter han på pendeltåget till Stockholm och försöker dölja sitt sönderslagna ansikte under kepsens skärm. Han tror att han dödat någon. Han måste bort. Gömma sig.  Då kommer kontrollanten…….
Foto: Petra Pettersson

Så börjar ungdomsromanen ”Kickar” som sedan utspelar sig i Visby-miljö under ett sommarlov. Historien bakom den dramatiska inledningen nystas upp.  Det handlar om vänskap och kärlek mellan ett gäng kompisar i övre tonåren. Om bus-streck som går över gränsen till det olagliga. Och som ger kickar i ett annars välordnat liv.

Men här finns också familjehemligheter: en missbrukande förälder, en psykopatisk misshandlande styvfar, en okänd biologisk far som sitter i fängelse dömd för mord, livslögner och kärleken mellan mamma och son.

Författaren Staffan Cederborg bor i Östergarn på Gotland och arbetar på Riksutställningar samtidigt som han skriver ungdomsböcker. Han debuterade som författare 2013 och ”Kickar” är hans tredje roman.

Kickar
Av Staffan Cederborg
2015

/ Helene