7 jan. 2013

Hur var det att leva i de afrikanska kolonierna vid förra sekelskiftet?

Under senare delen av 1800-talet hade västeuropa lagt beslag på och delat upp hela Afrika mellan sig. Man såg Afrika som den källa av naturtillgångar som skulle bygga upp utvecklingen av Europa under 1900-talet.

Genom den unga svenska flickan Hanna får vi uppleva Portugisiska Östafrika (nuvarande Mozambique) alldeles vid förra sekelskiftet 1904-1905.

Hanna är en fattig tjej i övre tonåren från Norrlands inland. Född i en kall och dragig timrad stuga vid älvstranden och skogens slut. Fjällen som fond. Familjen lever av de grödor de själva odlar med hjälp av hacka som enda teknik. De är utlämnade till vädrets makter såväl den korta sommaren som den långa och kalla vintern. Blir det torka blir det missväxt och hunger.

Ett sådant missväxtår blir Hanna ensam ivägskickad av sin mamma till en okänd kuststad. En mun mindre att mätta i familjen! Hanna får jobb på en modern ångbåt som kocka och hamnar efter några månader i kolonin Portugisiska Östafrika. Och ödet vill att hon blir ägarinna till en av kolonins bästa och mest lukrativa bordeller.

Men Hanna är inte alls bekväm med den rådande ordningen i den portugisiska kolonin där vita utnyttjar och förtrycker svarta. Hon ser hur ilskan sjuder under ytan, och hur rädda de vita är för att förlora sin makt.
Själv känner hon med sin bakgrund som fattig svensk bondflicka allt större samhörighet med den svarta befolkningen som hon tar parti för, och snart begår hon ett oförlåtligt brott i de vitas ögon.

Boken heter Minnet av en smutsig ängel
Författare Henning Mankell





By Thommy [Public domain], via Wikimedia Commons

/Helene