3 feb. 2014

Vandringar i New York

Tillhör du dem som alltid längtat till New York, men aldrig varit där?
Eller till dem som varit där och drömmer om att återvända?


Foto:Linda Sandstöm

Då kan du följa med Julius på fotvandring, kors och tvärs genom staden. Julius är en typisk samtidsmänniska, produkt av vår globaliserade värld. Han hör hemma överallt, och samtidigt ingenstans.

Han ledsagar dig genom de välkända områdena, gatorna och parkerna: Manhattan, Bronx, Brooklyn, Harlem, Wall Street, Central Park, Hudsonfloden, World Trade Center, Frihetsgudinnan.
Han utforskar staden som är en palett av etnisk mångfald. Varje område har sin särskilda prägel, sin historia och sina människoöden.

De människor han möter har rötter på alla kontinenter och deras livsöden berättar om vår moderna historia och knyter en väv av händelser, inte sällan tragedier, som format vår samtid.
De berättar om migration i dåtid och nutid, om utrensning och utplåning av urbefolkning och etniska grupper, om krig och flykt undan krig, om kolonialism och slaveri, om terrorattentat.

Mitt i den pulserande staden lever Julius ett rotlöst liv i stor ensamhet. Med böcker och klassisk musik som sällskap vid sidan om jobbet som psykiater. Men det är vandringarna som knyter honom till verkligheten utanför.
Hans egen blandade bakgrund, hälften tysk och hälften yoruba, ger honom möjlighet att vandra ut och in i olika identiteter samtidigt som han vandrar runt i New York. Han är samtidigt invandrare, svart, vit, afroamerikan, afrikan, europé, migrant, akademiker, psykiater, intellektuell etc. Och han har förmågan att smälta in i de flesta sociala sammanhang.

Jag är tacksam över de strövtåg genom mina drömmars stad som jag fått följa med på. Men vem är psykiatrikern Julius egentligen? Är han riktigt frisk? Är det riktigt nyttigt för människan att leva i vår rotlösa samtid, utan förankring och social tillhörighet? Går det att vara någon då, eller blir man ingen?

Det undrar jag efter att ha slagit följe med Julius genom boken ”Öppen stad” av Teju Cole. En bok som både är ett slags ögonblicksbild av NUET och samtiden, och en resa genom modern HISTORIA på minst tre kontinenter.

Författaren Teju Cole är amerikan med rötter i Nigeria. Hans debutroman ”Öppen stad” har blivit en stor kritikerframgång och han har jämförts med de riktigt stora författarna, bl. a Baudelaire. Han är också fotograf och konsthistoriker.
Läs mer på hans hemsida www.tejucole.com

Bok ”Öppen stad” 2013
Författare Teju Cole

/Helene