11 dec. 2013

Webben i undervisningen av Patricia Diaz

Jag vill slå ett slag för en bok som jag fick upp ögonen för när jag råkade se slutet på författarens föreläsning på TV. Hon pratade om digitala redskap för bedömning, något som jag tycker är intressant och dessutom hade hon ett tilltalande förhållningssätt.

Boken riktar sig till oss som jobbar i skolan och behöver veta mer om hur vi kan använda datorerna i undervisningen. Författaren kom som nyutbildad lärare till en klass med 30 gymnasieelever som hade varsin dator framför sig. Hon hade inte fått någon utbildning på det området i sin lärarutbildning, menade hon. Genom att läsa hennes bok kan vi undvika att hamna i samma sits. Den är skrivet på ett språk som är lätta att förstå, det känns inte som om man behöver vara IT-pedagog för att hänga med.

Första delen av boken ger en bakgrund till datoranvändningen i skolan, varför vi inte ska bromsa utvecklingen och hur det faktiskt ser ut i dagsläget. Det är intressant läsning och jag kände mig stärkt i mina tankar att genom att utbilda mina elever i datoranvändning stärker jag dem som samhällsmedborgare.

Andra delen av boken är den som fick mig att fatta tycke för boken. Här förklarar Diaz massor av företeelser inom IKT. Jag är en nyfiken datoranvändare men känner ändå att det är svårt att hänga med i svängarna. Äntligen får jag veta vad Twitter är, hur man kan tänka sig att använda Facebook i undervisningen, vad är wikis, är allt det här något för mig? Här finns svar på väldigt många av mina frågor om datorvärlden. Medan jag läste de sista kapitlen satt jag och skrev en lång lista med länktips på siter och program där man kan få hjälp med alla möjliga saker t.ex hur man kan jobba med video på nätet men också enkla redskap för att göra någon liten omröstning i klassrummet eller att tillverka ett ”ordmoln”. Jag rekommenderar den här boken varmt till alla som känner att de vill ha lite förklaringar och stöd på vägen i hur man skulle kunna använda datorer på ett vettigt sätt i skolan.

Boken finns att låna i Infoteket så klart!

Eva Flemming


9 dec. 2013

Intressant om religion och MR

Irshad Manji är en frisk fläkt inom den muslimska världen.
Hon är journalist, feminist och öppet homosexuell.

I sitt hemland Kanada är hon en känd TV-profil genom den egna TV-showen "Queer-television" som har homosexuella kulturer som tema. När TV-showen började sändas blev många muslimer arga och upprörda och gick samman med kristna fundamentalister för att protestera mot programmet.

Irshad har funderat, tänkt och ifrågasatt mycket inom islam ända sedan hon var ung. Hon blev tidigt avstängd från Koran-skolan därför att hon ställde för många frågor. Men hon behöll sin tro.
Nu vill hon sätta sin religion under lupp, och hennes åsikter är väl underbyggda med forskning och fakta. Med det utmanar hon förstås islams manliga auktoritet.

Islam måste börja respektera olika idéer, åsikter, människor och andra religioner för att utvecklas i vår globaliserade värld. Det handlar om att värna den fria tanken, rättvisa och mänskliga rättigheter - särskilt för kvinnor, som förtycks inom islam. Varför ska mänskliga rättigheter tillhöra icke-muslimer?

Islam har i själva verket en gammal tradition av fritt tänkande, "itjihad", som under århundraden blivit kvävd och bortglömd. Den traditionen vill Irshad Manji återuppväcka.
Islam, som hon tycker är en stagnerad religion, behöver reformeras och förnyas precis som Luther en gång reformerade kristendomen.

Islam är en världsreligion och bara 20 % av världens muslimer lever i Mellanöster och många utvandrar därifrån. Resten finns i Sydostasien, Afrika och Västvärlden. Trots detta är det en rigid och intolerant "ökenislam" som förhärskar i hela världen. Denna islam vill förbjuda samskolor, förbjuda flickor att delta i undervisningen i naturkunskap, sport och konstnärlig verksamhet. Frånvaron av kvinnor i ledande ställning är nästan total i muslimska samhällen. Även inom det muslimska samhället i Väst, som annars åberopar mångfald.

Det är muslimer i Väst som måste gå i spetsen för att reformera islam. Ingen får idag kritisera islam, och allra minst icke-muslimer. Men man måste ställa frågor om islam och man måste ifrågasätta. Självkritik är viktigt. Irshad Manji säger att öppna samhällena förblir öppna därför att folk tar risken att ställa frågor - högt.

På grund av allmänhetens okunskap om islam kan "ökenislam" få fortsätta sitt förtryck, och muslimer kräva att bli accepterade under alla förhållanden. Den som kritiserar islam kallas ofta för rasist och muslimer använder detta som sköld. Västerlänningar accepterar och tolererar ofta orättvisor i multikulturalismens namn. "De kommer ju från en annan kultur". Men bara kulturer som respekterar mäns och kvinnors grundläggande rättigheter förtjänar att accepteras, tycker Irshad Manji.

Jag har läst Irshad Manjis bok "Det muslimska problemet" och tycker att den är ett intressant och friskt ställningstagande från en modig och stark kvinna. Hon sätter ord på det som vi många gånger tänker men kanske inte riktigt vågar säga av rädsla för att bli kallade rasister eller SD-sympatisörer. Inte minst får jag ny kunskap om islam i ett historiskt perspektiv. Jag hoppas att hon får bli en ledstjärna för alla som vågar tänka annorlunda.

Man kan följa Irshad Manjis kamp och delta i diskussioner på hennes hemsida www.irshadmanji.com

Bok: Det muslimska problemet: en maning till uppriktighet och förändring
Författare: Irshad Manji
Förlag: Fri Tanke förlag, 2008


/Helene



28 nov. 2013

Vem vill bli miljardär?

Vi låter elever på Estetiska programmet göra ett litet boktips idag!

26 nov. 2013

Thrillerdags!

Har just lagt ifrån mig Gone girl av Gillian Flynn. Måste nog titta lite nervöst under sängen.. Ingen där. Tvekar lite innan jag släcker lampan.

Kanske är det för att jag inte är någon van thrillerläsare som den här boken fick blodet att isas? Men det kan också vara att det är en rasande skickligt komponerad berättelse. Det är många oväntade vändningar innan det oroväckande och dissonanta slutet. Dessutom har Gillian Flynn lyckats undvika nästan allt yttre våld. En bedrift i en genre där offren brukar staplas på hög (Vädrar mina fördomar lite här, som sagt ingen van thrillertrillare).
Spänningen ligger snarare på det psykologiska planet. Handlingen kretsar kring ett gift par: Nick och Amy. Amy försvinner och det finns tecken på strid i hemmet. Naturligtvis blir Nick misstänkt för försvinnandet. Vi möter Amy främst genom hennes dagbok. Den skildrar hur en från början rosenskimrande kärlekshistoria gradvis faller sönder till ett äktenskapligt helvete. Nick berättar också sin sida av berättelsen. Men vem av dem är sanningsenlig? Vad är det som har hänt Amy egentligen?
Flynn väver på ett naturligt sätt in samtiden i berättelsen, med finanskris, Facebook och hur nätet vänt upp och ner på tidningsbranschen. Gone girl har en stark nukänsla. En del av dramat utspelas till exempel i reality-TV och på videobloggar.
Gone girl leker på flera plan med läsarens förväntningar och lojaliteter, utan att vara krånglig eller svår – mästerligt!

[Uppdatering 27 nov: Finns nu på svenska med samma titel.]

/Mattias Axén
Titel: Gone girl (2013)
Författare: Flynn, Gillian

14 nov. 2013

Hur får vi ett mer tillåtande HBTQ-klimat på Gotland?

Denna vecka är det Pride vecka på Gotland.
Det är nu andra året och började förra året med en helg som nu utvecklats till en hel vecka med allt ifrån regnbågsyoga till lifestories och massor av intressanta föreläsningar.
Jag har varit på en av dessa intressanta föreläsningar som handlade just om min rubrik Hur får vi ett mer tillåtande HBTQ-klimat på Gotland?

HBT är ett samlingsnamn för homosexuella, bisexuella och transpersoner.
Q:et står för queer och är ett svåridentifierat begrepp för ett sätt att se på samhället genom att ifrågasätta normer, framför allt könsnormer och sexuella normer. Det kan även vara en identitet där personen försöker eftersträva att inga normer ska begränsa ens liv. Queer kan användas som ett sätt att beskriva sin sexuella läggning och kan då betyda att man inte bryr sig om vilket kön man blir kär i.

Föreläsningen inleddes av Elisabet G Nidsjö Psykolog sen 17 år tillbaka och har jobbat en stor del med vardagsrelaterat våld inom HBT.

Hon började med att berätta att det finns två könskategorier "manligt" och "kvinnligt" som man bör rätta sig efter. Utgångspunkten är att alla tänder på eller blir kära i någon av det motsatta könet.

Vem/ vilka påverkas av detta? ALLA !!

Konsekvenser av heteronormalivitet blir då att hemlighålla förhållande och relationer, man lever i en lögn och döljer, blir inte sedd för den man är.
Man blir osynlig och ses som avvikande.
Det blir ett vi och dem tänkande.
Vi utgår från att våra barn/ungdomar kommer att bli kära i någon av motsatta könet.
Konsekvenserna blir
- utanförskap
- skam och skuld
- självförakt
- självdestruktivitet
Elisabet fortsatte sedan att tala om "Hälsan på lika villkor?"
Diskriminering kan vara en viktig orsak till den psykiska ohälsan bland homo-bi-trans personer.

Heterokvinnor mellan 16-29 år som försökt ta sitt liv är 8%.

HBT-kvinnor som försökt ta sitt liv är 21%.

Heterokvinnor mellan 45-64 år som röker dagligen är 22%.
HBT-kvinnor i samma ålder ligger siffran på 45% mer än dubbelt så mycket.

Heterokvinnor mellan 16-29 år som utsatts för kränkande behandling är 38% motsvarande HBT-kvinnor på 65%.

Heteromän i samma ålder är siffran 24% och HBT-män mer än dubbelt så många 49%.

Heteromän som utsatts för våld är 10% motsvarande HBT-män på 46%.

Det innebär hatvåld, hedersrelaterat våld och familjevåld.

Dessa siffror är skrämmande.

En sammanfattning av dagens hälsoläge bland HBT-personer är att de har en sämre fysisk och psykisk hälsa, är mer utsatta för våld och får mindre stöd av sociala nätverk och mindre hjälp av samhället.
Det finns ingen struktur i samhället för HBT-personer.

Vad kan vi då göra tillsammans för att få ett tillåtande HBTQ-klimat på Gotland som var denna bloggs rubrik ?

SYNLIGGÖRANDE - ALLA ska känna sig inkluderade i landstinget.

KOMPETENS - i mötena med HBT-personer.

BEMÖTANDE - på ett respektfullt och lyhörande sett oavsett sexuell läggning.

Mötesplatser finns redan för unga HBT-personer runt om i landet och här på Gotland finns Fenix som en gång i månaden har tema kvällar för just HBT- ungdomar.

RFSL har också en utbildning där man blir HBT-certifierad, Regnbågsmärkt och efter färdiggjord utbildning får man ett klistermärke att sätta upp för att påvisa att ALLA är välkomna oavsett sexuellläggning.
Man kan som företag, skola ta in en utbildad HBT- person som håller i utbildningen.

Så sammanfattningsvis av föreläsningen om ett mer tillåtande HBTQ-klimat och hur vi ska nå dit är att föra in mer kunskap redan från dagis och i skolor till alla arbetsplatser genom information och öka synligörande genom skräddarsydda utbildningar.

Slutligen räckte en människa upp handen och sade " Jag vill inte bli tolererad, jag vill bara vara "

/ Linda







16 okt. 2013

Vad är så skört att det bryts om du säger dess namn ?

En liten bok om de största ämnena i livet - kärlek och död.

Den fick mig att som alla gånger jag läser starka böcker om livet och döden att tänka på att visa kärlek och omtanke till dem som är i min närhet och vara ödmjuk till livet.
Carpe Diem !



Vad är så skört att det bryts om du säger dess namn? handlar om Markus 19 år som träffar Ingrid och blir kär på "riktigt".

Det han inte vet är att Ingrid är sjuk, väldigt sjuk. Hon har cancer. När han får reda på det är det försent, han är redan förälskad och nu kommer en svår tid som kantas av hopp, förtvivlan men också humor och livsglädje.

Man får följa det unga paret under den svåraste tiden i livet då slutet är nära och det finns ingen utväg mer än - döden.

Det är en bok som berör starkt och etsar sig fast i hjärtat.

Jag rekomenderar den till alla.

/ Linda




27 sep. 2013

Livsstilsmagasinet Camino nu på Sävebiblioteket

"Språkrör för en växande folkrörelse" "Välunderbyggd, tipsrik, snygg & klok"/DN, Sveriges Natur

Camino är ett mediaföretag som sprider berättelser om en grönare,godare och skönare framtid. Vägen dit kantas av engagerade människor med smarta idéer och handlingskraft. Camino ger ut ett livsstilsmagasin som belyser kreativa individer, grupper, produkter och tjänster som bidrar till en hållbar utveckling och som främjar medvetenhet och reflektioner kring våra livsstilsval. Här beskrivs reseskildringar, vägen till god hälsa och meningsfull fritid genom intervjuer av intressanta kulturpersonligheter inom konst och musik. I magasinet undersöks även relationerna mellan konsumtion, tid, lycka och meningsfullhet. Varje nummer har ett tema som präglar innehållet, från globala till individuella frågor.

/ Hanna

25 sep. 2013

Inför Bokens dag

Den 15 oktober kommer författarna Emmy Abrahamson, Magnus Nordin, Johanna Wester och Maria Nygren till Clarion Hotel Wisby.
Aktuella böcker av dessa författare finns nu att låna på Infoteket och Sävebiblioteket.
Kom gärna förbi och låna en bok eller två!





24 sep. 2013

Upptäck Teknik-historia!

Är du intresserad av teknikens utveckling och uppfinningar genom historien?

Då ska du upptäcka tidskriften Teknik-historia. I senaste numret kan du bland annat läsa om Sveriges första kvinnliga ingenjör, konservburkens historia, den flygande bananen, Volvo-bilens historia samt fotomodellen som blev elektroniksamlare.

Teknik-historia ges ut av samma utgivare som tidskriften Ny Teknik men är mera lättillgänglig med lättlästa artiklar i snygg layout samt mycket och läckert bildmaterial. Den speglar teknikutvecklingen i Sverige och i världen både just nu och i historiska tillbakablickar.

http://www.talentum.se/teknikhistoria.asp

4 sep. 2013

En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret – Brian Selznick

Året är 1931 och berättelsen utspelar sig på en tågstation i Paris. Där ovanför stationens väggar bor 12-årige Hugo Cabret i ett dolt rum. Hugo som är föräldralös har under en tid bott tillsammans med sin alkoholiserade farbror. Men sedan en tid är farbrodern spårlöst försvunnen och Hugo har övertagit hans arbete med att skruva upp urverken på stationens stora klockor.

Hugos döda far har efterlämnat sig en trasig automat i form av en mekanisk man och Hugo är fast besluten att han ska få maskinen att börja fungera – för han tror att hans pappa vill säga honom något genom den.
Berättelsen är inspirerad av den franska filmskaparen Georges Méliès liv och boken i sig är väldigt filmiskt berättad, närmare 300 av de över 500 sidorna består av illustrationer. Boken är en enastående kombination av bilderbok, serieberättelse och film och det gör den till en läsvärd upplevelse!

Selznicks magiska manus om filmens barndom utgör även stommen till Martin Scorseses mångfaldigt Oscarsbelönade storfilm Hugo från 2012.


Boken är klassificerad som en Hcg-bok. Alltså en bok för mellanåldern men den fantastiska historien och kombinationen av de fascinerande illustrationerna gör det till en för mig läsvärd bok för alla åldrar.

// Sara

20 maj 2013

Resten får du ta reda på själv

Resten får du ta reda på själv av Lauren Oliver handlar om Samantha Kingston på Jefferson High.

Sam, som hon oftast kallas är en ganska vanlig tjej på en ganska vanlig skola. Men Sam och hennes vänner hör framför allt till skolans populära innegäng. Deras status kommer sig inte av att de skulle vara särskilt trevliga. Snarare är de gapiga och ganska taskiga mot dem som befinner sig lägre på den sociala rangskalan.


När boken börjar får vi följa allt som händer Sam och hennes vänner fredagen den 12 februari. Det är sista skoldagen innan Alla hjärtans dag och enligt skolans tradition delas det mängder av rosor och kärleksbrev. På kvällen är det fest hos en klasskamrat och när vännerna kör hem berusade, inträffar en olycka och Sam dör!

Märkligt nog så vaknar hon upp igen i sin säng och det är återigen 12 februari. Återigen delas det ut rosor och samma samtal och händelser utspelar sig. Obevekligt slutar det emellertid på samma sätt – och börjar om igen. Sam blir förstås förvirrad men upptäcker efter hand att hon kan påverka händelseförloppet. Hoppet väcks att hon ska kunna hitta ett sätt att agera för att undvika sin egen död.

Intrigen påminner inte så lite om filmen ”Måndag hela veckan” (Groundhog day) där en cynisk journalist tvingas leva i en tidsloop ända tills han bearbetat sin negativa personlighet och kan få sin älskade. På samma sätt handlar den här boken om Sams väg till insikt om sig själv och livet. Temat med mobbning och den sociala pressen i skolan fördjupas och Sam förstår att hon och hennes vänner i många fall betett sig illa och sårat många. Inte av elakhet utan av mer av ren obetänksamhet och tonårsångest. Sam har alltså hamnat i ett slags skärseld som tvingar henne till moralisk rening - men också att upptäcka kärleken.

Lauren Oliver har ett medryckande språk och en varierad rytm som skapar tydliga bilder hos mig som läsare. Som läsare blir man ömsom irriterad, glad eller vemodig och jag tror att berättelsen är perfekt för sin målgrupp tonåringar/unga vuxna.

Hur går det då? Det skulle vara nästintill brottsligt att förstöra spänningen i en så bra bok – resten får du ta reda på själv..

/Mattias

Titel: Resten får du ta reda på själv (2012)
Författare: Oliver, Lauren
480 s.


13 maj 2013

Häxan från Portobello


                                     av Paulo Coelho

Häxan från Portobello är den tredje boken jag läser av Paulo Coelho.

Boken handlar om Athena som föds i Transylvanien men adopteras och flyttar med sina nya familj till Beirut där de bor tills kriget bryter ut då hon flyttar vidare till London.

Ända sedan barnsben kan hon förutspå framtiden och det utvecklas mer och mer när Athena växer upp.
Vi får följa hennes liv genom människor i hennes närhet som med stark inlevelse berättar om denna mystiska kvinna :

Kärleken fyller allt.


Den kan inte begäras - den är ett mål i sig.

Den kan inte bedra,

för den är inte bunden vid något ägande.

Den kan inte hållas fången,

för den är som en flod som svämmar över alla hinder.

För varje bok jag lästa av Paulo Coelho har jag ändrat mitt sätt att se på så många saker i livet.
Han får en att ändra synen på kärlek och främst på livet.

                                                                                   /Linda


24 apr. 2013

Legenden om Sally Jones av Jakob Wegelius

I denna bildroman får vi möta gorillaungen Sally Jones, som föds en tropisk ovädersnatt då varken måne eller stjärnor lyser. Detta gör att gorillaflockens äldsta förutspår ett olycksdrabbat liv för den nyfödda. Den första olyckan drabbar Sally ganska snart då belgiska tjuvjägare fångar henne för att sälja henne vidare. Och detta är bara början på Sally Jones omväxlande liv där hon möte både ondska och godhet, kärlek och hat.
Någon legend, i egentlig mening, är inte denna bok utan snarare en detektivberättelse. När Sally hamnar hos den djurälskande änkan Frau Schultz får hon lära sig att både klättra och att leta efter juveler och smycken i låsta nattduksbord. När Frau Schultz sedan tar med Sally till skeppsredare Paschas hus vet hon precis vad som ska göras. Polisen står dock handfallen – hur ska de kunna fånga Den Flygande Tjuven?
Denna bildroman är på biblioteken klassificerad som en bok för mellanåldern. Wegelius skriver dock med tanken att en bok ska passa alla åldrar. Så är du nyfiken på hur det går för den lilla gorillaungen – läs boken i vilken ålder du än är!
//Monica

 

3 apr. 2013

Följ med tillbaka till den fasansfulla dagen på Utöya 22 Juli 2011

Jag lever, pappa heter denna bok som är en stark skildring av tragedin på Utøya  skrivet av en pappa och en dotter.

Vi får följa Siri som är på sitt första efterlängtade AUF-läger. Allt är precis så underbart som alla berättat  att det ska vara tills en man klädd i polisuniform bara dyker upp som från ingenstans och börjar skjuta som en galning. Det är bara början på en 70 minuter mardröm för de 560 ungdomarna som befinner sig på ön. På bara några minuter förvandlas paradiset till ett helvete.
Siris pappa som är på land slits mellan hopp om att dottern ska överleva till den stora maktlösheten att inte kunna finnas där.
Och det värsta som kan hända en förälder att hans dotter inte ska undkomma gärningsmannens kulor och inte överleva.


Som läsare kännare jag hur jag dras in i allt som händer denna "ondskans" dag och emellanåt känns det som jag är där. Det är en bok som är väldigt personlig och  som är svår att lägga ifrån sig. Den berörde mig på djupet och är väldigt bra skriven av både pappan och dottern där de också berättar om kampen att resa sig efter en fasansfull upplevelse och möta livet igen.





By Paalso Paal Sørensen2011 (Own work) [CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

/ Linda

18 mars 2013

BRRAAAINS!!!

Zombiegenren tillhör nog skräck- och underhållningslitteraturens ”fulare” hörn. Det är nog också en genre som mest förknippas med filmens värld. Själv har jag alltid gillat skräck, men just det här med zombies känns lite.. enahanda. Jag har noterat att fans till genren ofta slår ner ögonen och faktiskt ursäktar sig lite med att det här med zombies är mest på kul liksom. Böcker och filmer om zombies är helt enkelt underhållningsvåld och kvalar därmed in som klockrent ”Guilty pleasure”!


Perfekt läge för förnyelse helt enkelt!

In från vänster kommer Isaac Marions starkt hyllade Warm bodies. Jag har läst den på engelska men den finns även på svenska med titeln Varma kroppar, förstås.

För första (?) gången får en zombie själv föra ordet. Det är berättelsen om den odöde R som tillsammans med mängder av andra levande lik hänger i ruinerna av en flygplats (Självklart har civilisationen dukat under). Med jämna mellanrum får de en obetvinglig hunger efter levande kött och ger sig av in till staden för att äta människor. Det är under sådan provianteringsexpedition som något märkligt händer. R träffar Julie och av okänd anledning motstår han impulsen att äta upp henne. Istället tar han med sig Julie till sitt näste på flygplatsen och en ömtålig och väldigt märklig relation tar sin början. R fortsätter att förändras. Han börjar känna och tala. Han blir efter hand mer levande.

Jag ska inte avslöja mer av handlingen här, men jag försäkrar att Warm bodies bjuder på tonvis av action, dramatik och oväntade vändningar. Det är en intelligent konstruerad historia, rikligt kryddad med underfundig humor. Jag blir uppriktigt förvånad när jag hör att Isaac Marion är debutant. Han är inspirerad och säker i språket och vågar låta sin berättelse leva på ett alldeles fantastiskt sätt.

Den här boken är det perfekta försvarsvapnet nästa gång någon rackar ner på din zombie-habit. Warm bodies visar att zombieberättelsen kan vara mer än idiotiskt splatter!

/Mattias

Titel: Warm bodies (2010)

Författare: Isaac Marion

11 mars 2013

Ibland bara måste man

Kaliforniens återinförande av förbud mot homoäktenskap känns långt borta när man läser "Ibland bara måste man" av den amerikanske ungdomsförfattaren David Levithan.
Obama fick både skäll och bifall när han svängde i frågan om homoäktenskap strax före valet  och blev landets förste president att stödja sådana. Men bara i nio av USAs 50 delstater får man gifta sig om man är av samma kön.
I David Levithans bok utspelas en kärlekshistoria mellan killar i en amerikansk High School. Det blir kärlekstrassel, missförstånd och intriger mellan tre som jag tror väcker minnen och igenkännande hos alla som är eller har varit unga och kära.
I Levithans High School-värld finns inga heteronormer. Man får vara den man är och flera av eleverna är könsöverskridare. En del vill inte definiera sig och andra väljer fritt. Skolans fotbollshjälte är transvestit och går i högklackat när hon inte spelar match eller tränar. De flesta är goda vänner och månar om varandra vare sig de är gay eller straighta. De lever i en värld full av kärlek och vänskap. Den ende som har det svårt är en gay-kille med konservativt kristna föräldrar som försöker omvända sonen genom att isolera honom från yttervärlden. Men i den här amerikanska småstaden  finns PFLAG, Parents friends of lesbians and gays, en organisation som är lika stor och viktig som Hem & Skola-föreningen. Och Paul som är bokens berättar-jag kom ut ur garderoben redan i förskolan.
Boken platsar definitivt i listan med litteratur på temat "Kärlekens många ansikten".
Läs mer på David  Levithans hemsida www.davidlevithan.com

Ibland bara måste man
av David Levithan

Thumbnail for version as of 02:48, 10 November 2011
 David Levithan at the 2011 Texas Book Festival, Austin, Texas, United States
Photographer Larry D. Moore CC BY-SA 3.0. 4

/Helene








18 feb. 2013

Om det var krig i Norden

Låter det som ett inlägg i debatten om att vi behöver ett starkare försvar i Sverige?
Nej, inte precis.
Boken är ett tankeexperiment kring hur det skulle kunna vara om det blev krig här i Sverige.
Du bor i Stockholm där bomberna faller och krypskyttar befinner sig runt Sergels torg. Varje dag måste du gå över torget för att hämta färskvatten från en tankbil.
Till slut tröttnar du och betalar en människosmugglare för att ta dig till ett arabland där det är lugn och ro.
Du fixar falska id-handlingar och falska bevis för att du varit politiskt aktiv, så att du ska ha underlag för en asylansökan.
Men livet i det varma arablandet  blir inte riktigt vad du tänkt dig. Det tar två år för din asylansökan att bli beviljad och under tiden måste du sälja kakor för att försörja dig (här finns inga socialbidrag för asylsökande). Araberna gillar dig inte för du konkurrerar ju med de inhemska kakförsäljarna. Och inte kan du språket heller för du får ingen språkundervisning så länge inte din ansökan blivit beviljad.
Du lever i ett slags limbo, hör varken hemma här eller där.
Författaren Janne Teller är dansk och boken "Om det var krig i Norden" har givits ut i många länder bl a Tyskland, Frankrike, Spanien, Ungern och är fyndigt formgiven som ett EU-pass. År 2012 fick den Teskedsordens bokpris i Sverige.
Janne Teller har är statsvetare och har arbetat som rådgivare inom konflikthantering och fredsprocesser både för EU och FN.

Bok: Om det var krig i Norden
Författare: Janne Teller
utgiven på lilla Piratförlaget 2012

Källa: Army street art i Kolding Danmark av s.Juhl via wikimedia commons
   / Helene

13 feb. 2013

I bibliotekens och böckernas värld…

”VAKNA, VARFÖR LIGGER ni där? Biblioteket öppnar inte förrän om två timmar, här får ni inte vara. Det är ju höjden, låsa in låntagarna hos mig i källaren.”

Bibliotekarien på geografiavdelningen upptäcker en morgon att en låntagare råkat bli inlåst på biblioteket över natten. Detta är till en början något som bibliotekarien inte alls uppskattar, men ganska snart inleds en form av kommunikation mellan de båda. Eller snarare en envägskommunikation, där bibliotekarien håller låda och den av misstag inlåsta låntagaren lyssnar.

Hela boken är alltså byggd som en enda lång monolog där denna bibliotekarie talar om både litteratur, bibliotek och sitt eget liv. I ena stunden beskriver hon sin kärlek till böcker och bibliotek och i nästa stund ondgör hon sig över klassifikationssystemet Dewey som hon inte finner funktionellt. Bokens titel, Kod 400, är för övrigt tagen från just detta klassifikationssystem som är uppbyggt av sifferkoder.

Genom det enkelriktade samtalet målas ett personporträtt upp av en medelålders, ensamstående bibliotekarie som arbetar någonstans på ett franskt landsortsbibliotek. Emellanåt kan det kännas som att huvudpersonen blir till något av en karikatyr och att det är en nidbild av bibliotekarieyrket som målas upp. Dock lyser den äkta kärleken till böcker och bibliotek starkare och Kod 400 blir i stället en form av manifest för litteraturen och läsningens betydelse.

Förväntar du dig en bok med fart och innehållsrik handling, så kommer du att bli besviken. Men vill du läsa en bok i lugnt tempo som på ett annorlunda sätt tar upp litteratur och bibliotekens värde, så har du hittat rätt.

Kod 400 är den franska journalisten Sophie Divrys debutroman. Om sig själv skriver hon i bokens förord: ”Jag tycker om aubergine, olivolja, mammas marmelad, jag avskyr bilar, jag har ingen mobil, jag är feminist och jag har fobi för öppna dörrar.” […]

Författare: Sophie Divry
Titel: Kod 400
Sidor: 93
Förlag: Sekwa


21 jan. 2013

Vill du känna lite glädje i vintermörkret..?




Då rekommenderar jag denna bok som även finns filmatiserad med härliga Julia Roberts i huvudrollen.
Den är både lättläst, rolig och slukade mig direkt.

Boken börjar med en kvinna som precis kommit in i sin 30 årskris.

Hon är gift, bor i ett hus utanför staden, har ett framgångsrikt jobb och försöker få barn men inom henne fattas den inre lyckan som inte kan köpas för pengar. Hon skiljer sig och går in i en depression som tillslut får henne att bestämma sig för att ge sig ut på sitt livs resa under ett år.

Hon får lära sig konsten att njuta i Italien, konsten att nå sinnesro i Indien och konsten att hitta sin inre balans i Indonesien.

Boken är väldigt inspirerande och handlar om att finna sig själv när man tar ansvar för sitt eget mående samtidigt som det är en reseskildring.

Jag drogs verkligen in i boken och hade svårt att lägga ifrån mig den tills sista blad.

Den är fylld med glädje, drömmar, mystik och mycket mer.

Slutligen kan jag bara säga läs den !

Titel: Lyckan, kärleken och meningen med livet

Författare: Elizabeth Gilbert

/Linda Sandström











14 jan. 2013

Inte så lite bra..

Ibland lönar det sig att nappa åt sig en bok med trist omslag i biblioteket. Att omslaget är lite tråkigt är nog den allvarligaste kritik jag kan komma på om A tiny bit marvellous av Dawn French (Engelska). Om författarens namn verkar bekant så är det inte konstigt. Det är nämligen samma Dawn French som utgör ena halvan av komikerparet French & Saunders som ligger bakom succén Helt hysteriskt och tonvis med härlig brittisk TV-humor.

Glädjande nog funkar Frenchs talanger även i romanform. Detta är berättelsen om den ganska skruvade familjen Battle. Händelserna skildras från de olika familjemedlemmarnas synvinkel i ett slags dagboksform och i många fall får man deras vitt skilda syn på samma skeende. Det känns originellt och väldigt roligt. För detta är något så ovanligt som en humoristisk familjeskildring. Tonåriga dottern Dora mår inte särskilt bra och mamma Mo (Yrke, Barnspykolog) har medelålderskris. Det är en jobbig tid och familjen är i rätt rejäl gungning.

Det skulle kunna bli ett ångestladdat, nattsvart drama men French har som sagt valt den humoristiska vinkeln och resultatet är fantastiskt bra. Mamman försäkrar t ex ständigt sig själv om att hon har situationen under kontroll (hon är ju Psykolog gubevars!), medan dotterns skildring röjer henne som kontrollerande, osäker och ganska förvirrad. Sonen i familjen genomgår, ahem, ett slags identitetsförvirring. Den enda person som inte kommer till tals (förutom hunden Poo) är pappan. Han bara finns där som ett slags husdjur. Han tas ganska mycket för given och man förstår efter hand att det är han som faktiskt får familjen att fungera.

Som ni förstår rekommenderar jag den här boken varmt. För alla som har den minsta anglofila ådra är språket, stilen, handlingen – ja allt(!) rena Julafton. Möjligen kan man invända (förutom omslaget) att de inledande kapitlen är något sävliga i tempot. Men det är en petitess – jag utlovar riklig läsglädje till alla som hänger kvar.

/Mattias Axén

Titel: A tiny bit marvellous (2010)

Författare: Dawn French

7 jan. 2013

Hur var det att leva i de afrikanska kolonierna vid förra sekelskiftet?

Under senare delen av 1800-talet hade västeuropa lagt beslag på och delat upp hela Afrika mellan sig. Man såg Afrika som den källa av naturtillgångar som skulle bygga upp utvecklingen av Europa under 1900-talet.

Genom den unga svenska flickan Hanna får vi uppleva Portugisiska Östafrika (nuvarande Mozambique) alldeles vid förra sekelskiftet 1904-1905.

Hanna är en fattig tjej i övre tonåren från Norrlands inland. Född i en kall och dragig timrad stuga vid älvstranden och skogens slut. Fjällen som fond. Familjen lever av de grödor de själva odlar med hjälp av hacka som enda teknik. De är utlämnade till vädrets makter såväl den korta sommaren som den långa och kalla vintern. Blir det torka blir det missväxt och hunger.

Ett sådant missväxtår blir Hanna ensam ivägskickad av sin mamma till en okänd kuststad. En mun mindre att mätta i familjen! Hanna får jobb på en modern ångbåt som kocka och hamnar efter några månader i kolonin Portugisiska Östafrika. Och ödet vill att hon blir ägarinna till en av kolonins bästa och mest lukrativa bordeller.

Men Hanna är inte alls bekväm med den rådande ordningen i den portugisiska kolonin där vita utnyttjar och förtrycker svarta. Hon ser hur ilskan sjuder under ytan, och hur rädda de vita är för att förlora sin makt.
Själv känner hon med sin bakgrund som fattig svensk bondflicka allt större samhörighet med den svarta befolkningen som hon tar parti för, och snart begår hon ett oförlåtligt brott i de vitas ögon.

Boken heter Minnet av en smutsig ängel
Författare Henning Mankell





By Thommy [Public domain], via Wikimedia Commons

/Helene